Gündem

Deprem takvimi öne çekildi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD), Malatya’nın Pütürge ilçesinde 4.7 şiddetinde deprem meydana geldiği açıkladı. Yein 7 kilometre altında meydana gelen depremden sonra TGRT Haber’e konuşan Prof. Dr. Naci Görür dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Görür, Anadolu levhasının pek çok fay hattı üzerinde stres değişimi yaptığına dikkat çekerek Bingöl, Adana Havzası, Tunceli-Nazmiye ve Yedisu fayında olası büyük depremin daha öne çekilmiş olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketlerin ardından Türkiye sallanmaya devam ediyor. Bölgedeki artçılar kendini her geçen gün hatırlatırken uzmanlar ise meydana gelen bazı depremlerin, artçı olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Malatya’nın Pütürge ilçesinde akşam saatlerinde meydana gelen 4.7’lik depremin ardından TGRT Haber’e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş depreminin ardından güneye doğru kayan Anadolu levhasının pek çok fay hattı üzerinde stres değişimi yaptığına işaret etti. Bingöl, Adana Havzası, Tunceli-Nazmiye ve Yedisu fayında olması beklenen büyük depremin tarihinin bu 4.7’lik depremle öne çekilmiş olabileceğini söyledi.

“DOĞU ANADOLU FAYINDA STRES ARTIRI”

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin bölgedeki fayları büyük ölçüde etkilediğini söyleyen Görür, “Malatya genelinde konuşursak olaylara farklı bakmamız gerekiyor. Bu son Kahramanmaraş depremleri Malatya, Çelikhan, Ergenek’i kırdı. Doğu Anadolu fay hattında biraz stresi artırdı. Doğu Anadolu fayı sayılmayan ama ilişkili olan Malatya, Ovacık, Tunceli’ye doğru stresi artırdı. Bu Kahramanmaraş depremleri, bölgedeki faylarla belirli ölçüde hareketlenme, stres alanında değişime ve küçük çaplı depremlere sebep olmaya başladı.

Şimdi düşünün Anadolu levhasının, 3,5 ve 7 metre güneye savrulması sonucu elbette Anadolu levhasının içindeki faylarda belirli ölçüde stres alanlarının değişimine ve deprem oluşmasına neden olabilir. Bu son derece doğaldır.

Malatya, Kahramanmaraş, Hatay civarında da bu kırılmış hatlar boyunca çok sayıda artçı depremler göreceğiz. Bu belkide 1 yıldan fazla sürecek. Kimi depremler de artçı denmeyecek büyüklükte olacak. Stres alanındaki değişim nedeniyle Anadolu levhasının sınırında meydana gelen deprem sebebiyle o bölgedeki irili ufaklı faylarda, belirli depremler göreceğiz. Bunlar mustakil depremler olacak” açıklamasında bulundu.

STRES BOŞALTMA NOKTALARINDA DAHA BÜYÜK DEPREMLER OLUR MU?

Malatya’daki depremin diğer fay hatlarına nasıl bir etki gösterceği konsunda bilgi veren Görür, “Bir büyük deprem olunca o depremi oluşturan fayın her iki uçunda veya o fayla ilişkide olan fay kollarında, komşu depremlerde tetiklenme suretiyle depremlerin olmasını bekleriz” diyen Görür, büyük deprem olunca “Yöredeki diğer fay hatları da harekete geçebilir” uyarsında bulundu.

ADANA HAVZASI İLE İLGİLİ NE YAPMALI?

Adana havzası ile ilgili yöneltilen soruya, “Bunu bilemiyoruz. Elâzığ depreminden sonra Kahramanmaraş için uyarı yaptım, 3 sene sonra deprem oldu.. ” diyen Görür konuşmasına şöyle devam etti:

“Halbuki Kahramanmaraş’ta iki deprem oldu, biri ölü deniz fayı üzerinde 7,7 hemen peşine 9 saat sonra 7,6 oldu. Yani orda tetiklenme 9 saat. Zaman olarak bu sebeple kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Bingöl Karlıova- Karlıova’dan Bingöl göynük arası, Karlıova ile Erzincan arası Yedisu fayı üzerinde hareketlenme beklenebilir. Beklenen depremler öne çekilmiş olabilir. Çünkü oralarda da uzun zamandır deprem yok. Uzun zamandır deprem beklediğimiz bölgeler bunlar.

Kahramanmaraş depremleri orada stres alanında değişiklik yaparak beklenende depremi öne çekmiş olabilir. Kahramanmaraş depremi büyüklük itibariyle Anadolu levhasını Kıbrıs’a doğru, Güney Doğu önemli ölçüde deplase ettiğini için Türkiye’de hemen hemen tüm fay zonlarında belirli bir stres değişimine neden olmuş olabilir.”

“KÜÇÜK DEPREMLER, BÜYÜK DEPREMLERİN ENERJİSİNİ BOŞALTMAZ”

Malatya’da meydana gelen depremin fay hatlarında biriken stresi azaltıp azaltmayacağına yönelik soruyu ise Prof. Dr. Naci Görür şöyle cevapladı: Genelde olmuyor. Konuştuğumuz depremler büyük boyutlu depremler, 6 -7 civarı depremler. Her deprem arasında büyüklük olarak enerji miktarı 32 kat oluyor. 5 büyüklüğündeki depremle 6 büyüklüğündeki depremi kıyaslarsan, 6 büyüklüğündeki depremin enerjisi 5’e nazaran 32 kat büyüktür. 5-7 arası deprem 1000 küsür yapar, enerji daha büyüktür orda.

Yani öyle olunca 4’lük depremle 7’lik fayın enerjisini boşaltmaya kalksan binlerce dörtlük deprem oluşturacaksın ki onun enerjisini boşaltabilesin. Ama doğa da öyle çalışmıyor, o yüzden küçük depremler büyüklerin enerjisini boşaltmaz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu